Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az olvasás egészségre gyakorolt hatásai
  2024-03-09 21:22:31, szombat
 
  Az egyik legjobb szabadidős tevékenység nem más, mint az olvasás. Nemcsak egy szórakoztató hobbiról van szó, de még a testi és lelki egészséget is szolgálja. Mutatjuk is, hogyan!

Régebben, míg az embereknek nem volt telefonjuk és mindenféle olyan eszközük, amelyekkel lehetett az interneten böngészni, sokan olvastak, amikor csak az idejük engedte. Napjainkban is egyre többen találnak vissza az olvasás örömeihez, merthogy az olvasás valóban boldogsággal tölthet el bennünket amellett, hogy rengeteg pozitív hatása van az egészségre nézve.

Ha sokat olvasunk, mentálisan is sokkal kiegyensúlyozottabbak lehetünk, merthogy az olvasásnak nagyon sok pozitív hatása van a lélekre. Ez annak köszönhető, hogy olvasás hatására csökken a szervezetünkben a stressz-szint. Épp annyira pozitív hatása van, mint a jógának vagy éppen a meditációnak.

Már a kisgyerekek is szeretik, ha esténként olvasunk nekik. Ennek hatására nemcsak hamarabb megnyugszanak, de nem lesznek feszültek, könnyen ellazulnak, és hamarabb is elalszanak. Felnőttek esetében éppen olyan hatásos az olvasás, mint a gyerekeknél. Ha esténként nehezen alszunk el vagy nem alszunk eleget, álmatlanságban szenvedünk, akkor a megoldás nem más, mint az olvasás. A kutatások is azt mutatják, hogy az olvasás és az alvás mennyisége, illetve minősége között szoros az összefüggés. Minél jobban tudunk éjszakánként aludni, annál jobban tud a szervezetünk regenerálódni, azaz a szervezetünk annál hatékonyabban képes kijavítani a nap közben ejtett hibákat.

Az olvasásnak kiemelt szerepe van a kognitív funkciók növelésében is. Idősebb korban a kognitív képességek gyakran hanyatlani kezdenek, azonban rendszeres olvasással megelőzhetjük ezt a problémát. Az olvasás ugyanis edzésben tartja az agyat és nagyon pozitívan hat az agysejtekre, illetve az agysejtek közötti kommunikációra. A rendszeres olvasás a memóriát is fejleszti, mint ahogyan a keresztrejtvényfejtés is.

Mivel a rendszeres olvasás csökkenti a stresszt, jó alvást biztosít és még az agy működésére is jó hatással van, ezért elmondható, hogy ezek a pozitív hatások akár az élettartamot is jelentősen megnövelhetik. Tehát tanulmányok szerint az olvasás segít a stressz csökkentésében, valószínűleg azért, mert nagy koncentrációt és összpontosítást igényel. Egy tanulmány azt írta le, hogy már 10 perc olvasás után is csökken az izomfeszültség és lassul a pulzusszám. A stressz csökkentése jót tesz az immunrendszernek. Stressz hatására ugyanis a szervezet kortizol nevű stresszhormont termel, ami gyulladáshoz vezet, a gyulladás pedig fokozza a rákos betegségek kialakulásának esélyét.

Az olvasás remek módja az esti kikapcsolódásnak. Sokkal jobb alternatíva, mint az ágyban telefonozni és számítógépezni, ugyanis ezek kék fényt bocsájtanak ki, ami akadályozhatja a minőségi és mennyiségi alvást.

Az olvasás segíthet a mások iránti empátia fejlesztésében is. Az olvasás során megismert történetek segítenek más embereket - és természetesen saját magunkat is - jobban megérteni. Ez az egyik legjobb módja az önmegismerésnek és az önfejlesztésnek, ami nemcsak a lelki egészséget, hanem a fizikai és szellemi egészséget is javítja, fokozza.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: kikapcsolódásnak, immunrendszernek, önmegismerésnek, összpontosítást, önfejlesztésnek, szervezetünkben, csökkentésében, stresszhormont, akadályozhatja, kialakulásának, kommunikációra, számítógépezni, fejlesztésében, izomfeszültség, álmatlanságban, hatékonyabban, megnyugszanak, megnövelhetik, koncentrációt, természetesen, megelőzhetjük, regenerálódni, gyulladáshoz, valószínűleg, élettartamot, boldogsággal, meditációnak, szórakoztató, szervezetünk, éjszakánként, csökkentése, agysejtekre, gyerekeknél, összefüggés, növelésében, kisgyerekek, egyik legjobb, szórakoztató hobbiról, interneten böngészni, idejük engedte, olvasás örömeihez, olvasás valóban, egészségre nézve, olvasásnak nagyon, jógának vagy, alvás mennyisége, szervezetünk regenerálódni, szervezetünk annál, olvasásnak kiemelt, kognitív funkciók, kognitív képességek, olvasás ugyanis,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Facebookon kaptam  Png csokor  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Ne kapaszkodj magasabbra,  Sokan azt tartják  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Albert Einsteinről  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alázat  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Paul David Tripp Április 19  George Gordon Lord Byron: Inez...  Elköszönt  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A sors  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép álmokat!  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Az engedelmesség miért nem vál...  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Erdőn  Soha ne kedvezz...  Bounty krémes  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png virág  Őrizkednünk kell...  Alázat  Még csak most kezdődik a nap  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png rózsa csokor  Nem méltó hozzád  Bounty krémes  Zilahy Lajos gondolata  Örülök, hogy látlak!  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  George Gordon Lord Byron: Inez...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Elköszönt  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz... 
Bejegyzés Címkék
egyik legjobb, szórakoztató hobbiról, interneten böngészni, idejük engedte, olvasás örömeihez, olvasás valóban, egészségre nézve, olvasásnak nagyon, jógának vagy, alvás mennyisége, szervezetünk regenerálódni, szervezetünk annál, olvasásnak kiemelt, kognitív funkciók, kognitív képességek, olvasás ugyanis, agysejtek közötti, rendszeres olvasás, pozitív hatások, olvasás segít, stressz csökkentésében, stressz csökkentése, szervezet kortizol, gyulladás pedig, rákos betegségek, olvasás remek, esti kikapcsolódásnak, ágyban telefonozni, olvasás segíthet, mások iránti, olvasás során, lelki egészséget, kikapcsolódásnak, immunrendszernek, önmegismerésnek, összpontosítást, önfejlesztésnek, szervezetünkben, csökkentésében, stresszhormont, akadályozhatja, kialakulásának, kommunikációra, számítógépezni, fejlesztésében, izomfeszültség, álmatlanságban, hatékonyabban, megnyugszanak, megnövelhetik, koncentrációt, természetesen, megelőzhetjük, regenerálódni, gyulladáshoz, valószínűleg, élettartamot, boldogsággal, meditációnak, szórakoztató, szervezetünk, éjszakánként, csökkentése, agysejtekre, gyerekeknél, összefüggés, növelésében, kisgyerekek, tanulmányok, napjainkban, bocsájtanak, alternatíva, tevékenység, telefonozni, mennyiségi, olvasással, rendszeres, ellazulnak, egészségre, mentálisan, amelyekkel, mennyisége, elalszanak, kijavítani, egészséget, köszönhető, szabadidős, olvasásnak, hanyatlani, képességek, történetek, szenvedünk, jelentősen, betegségek, elmondható, telefonjuk, mindenféle, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.